Spoedontruiming: een woning leeghalen met spoed

Het komt dagelijks tientallen spoedontruimingen in Noord-Brabant voor. De huur- of koopwoning moet dan met spoed ontruimd worden.

In de regel heeft een huurder of woning eigenaar genoeg tijd om een woning leeg te maken. Normaal gesproken is er dus genoeg tijd, maar soms ontstaan er voor verschillende redenen situaties, waardoor een woning snel ontruimd moet worden.

Spoedontruiming? Vraag snel een offerte, zodat u weet wat de kosten en de mogelijkheden zijn

Zo kan het zijn dat bij de verhuurder geoorloofd is om een huurovereenkomst te beëindigen, maar de huurder te lang moet wachten op een nieuwe woning, waardoor op een gegeven moment de tijd dring. Dan krijg je te maken met een spoedontruiming en moet je deze als huurder voor de opzegdatum uitgevoerd hebben.

spoedontruiming

Wij zaten met een woningontruiming in Eindhoven. De huurwoning moest met spoed ontruimt worden. We kwamen bij Woningontruiming Brabant uit. Zij hebben de woning snel kunnen ontruimen

Jack Hermans

Ontruiming na overlijden: snel, maar met respect

Als er iemand is overleden dan kan het zijn dat woningontruiming tot het laatst wordt uitgesteld. Dit kan allerhande redenen hebben. Zo kan het zijn dat de nabestaanden en/of erfgenamen niet snel tot een akkoord komen over de nalatenschap.

Een huurwoning moet eigenlijk aan het einde van de tweede maand na overlijden bezemschoon opgeleverd worden aan de verhuurder. Als de inboedel voor welke reden dan ook langdurig niet verdeeld kan worden dan kan hierdoor kan er een geschil over ontstaan met de verhuurder. Hoe dan ook zal de woning zo snel als mogelijk ontruimd moeten worden.

Om een geschil met de verhuurder te voorkomen wordt de inboedel vaak tijdelijk verhuisd naar een opslagplaats. Dit mag echter niet zomaar gedaan worden. Vaak moet een notaris hier eerst akkoord voor geven. De uitvoering hiervan wordt meestal door een aangewezen persoon uitgevoerd. In veel gevallen is er een executeur testamentair aangewezen in het testament. Deze persoon is hier dan verantwoordelijk voor.

Als de spullen verhuist mogen worden dan kunt u de woning oplevergereed maken. U moet dan denken het herstelwerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Daarnaast moet een huurwoning ook schoongemaakt worden.

Bij een koopwoning heeft u in de regel meer tijd. Alhoewel het meestal wenselijk is om ook een koopwoning met spoed leeg te ruimen heeft u feitelijk niet te maken met een derde partij, zoals een verhuurder die belang heeft bij de woning.

Naast huurwoningen en koopwoningen en heb je ook nog zorgkamers. Dit zijn kamers die gesitueerd zijn in een verpleeghuis. Voor dit soort kamers geldt een andere regeling als bij huurwoningen. Een zorgkamer moet meestal binnen 5 dagen na overlijden ontruimd zijn. Dit is erg snel. Vaak is de uitvaart moet de zorgkamer net voor of net na de uitvaart zijn leeggeruimd.

Bij dit soort type woonvormen praat je eigenlijk altijd over een spoedontruiming van een zorgkamer.

Gelukkig staan er in zorgkamers meestal weinig spullen van de bewoner zelf. De kamers zijn meestal klein en er is daardoor weinig of geen ruimte voor veel spullen.

 

Wilt u snel een passende offerte voor een spoedontruiming?

vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan

Spoedontruiming zelf uitvoeren

Veel mensen voeren een woningontruiming zelf uit. Als er genoeg tijd is dan gaat dit vaak goed, maar bij een spoedontruiming moet er sneller gehandeld worden en kan overweldigend zijn. Niet alleen kan het voor veel stress zorgen, maar door het snelle handelen kunnen er bijvoorbeeld zaken vergeten worden. Zo is de huurder of diens nabestaanden niet alleen verantwoordelijk om de woning te ontdoen van meubels en roerende zaken, maar ook om kleine herstelling te verrichten, zodat de woning aan de opleveringseisen voldoet.

Zo moet een woning ook schoongemaakt worden. Een woning schoonmaken gaat gelukkig een stuk vlotter als de woning al leeggemaakt is.

Als de woning niet volgens de eisen van de verhuurder wordt opgeleverd dan kan hij op de kosten van de huurder of diens nabestaanden en verzuimde werk uit laten voeren. In de regel hebben huurder hier vaste tarieven voor die een heel stuk hoger zijn dan als u ze zelf zou uitbesteden aan een bedrijf.

Als voorbeeld: verhuurder en woningcorporaties vragen gemiddeld 25 euro per m² voor het verwijderen van vloerbekleding. Het gemiddelde woonoppervlakte is 88 m². De kosten voor het verwijderen van vloerbekleding zijn dan 2200 euro.

Voor een bedrag van 2200 euro kunt u een heleboel laten doen. Zo kost een gemiddelde woningontruiming een heel stuk minder dan 2200 euro. Uitbesteden van een woningontruiming met spoed is mogelijk ook een optie.

Let op met overname van voorzieningen en/of spullen

Bij een spoedontruiming is het nog belangrijker om goed na te denken of u voorzieningen of spullen ter overname wil aanbieden. Als de nieuwe huurder ze namelijk niet wil overnemen dan moet u deze verwijderen. Dit is bij een spoedontruiming een belangrijk punt. U moet snel duidelijkheid hierin hebben om knopen door te kunnen hakken.

Omdat de woningontruiming op het laatste moment uitgevoerd moet worden moet u weten of er al een nieuwe huurder is. Vraag de verhuurder of dat het geval is en of de nieuwe huurder mogelijk geïnteresseerd is in overname van bepaalde voorzieningen en/of overige roerende zaken die u ter overname wil en kan aanbieden.

Probeer direct duidelijkheid hierin te krijgen. Wil de huurder iets overnemen laat dit dan snel schriftelijk vastleggen door de nieuwe huurder en verhuurder.

Ook als spullen gratis overgenomen worden bespaart u geld en/of werk, tenzij u de spullen elders nog kunt gebruiken. Denk er goed over na of u geld wil krijgen voor hetgeen u aanbiedt ter overname. Als er bijvoorbeeld een mooie vloerbekleding in de woning aanwezig is en u kunt deze zelf niet meer gebruiken en u heeft het idee dat de nieuwe huurder niet wil betalen voor overname dan is het misschien een idee om het gratis af te geven.

Doet u dit niet dan moet u de vloerbekleding eruit halen en dan kost het u geld en/of werk.

Er zijn ook voorzieningen die niet meer bruikbaar zijn, nadat u ze eruit haalt. Denk bijvoorbeeld aan op maat gemaakt vloerbedekking. Gratis afgeven is in dit geval mogelijk een betere keuze dan dat u het moet (laten) verwijderen.

Heeft u al nagedacht over het uitbesteden van een spoedontruiming?

 

Een passende offerte van uw lokale ontruimer?

start de gratis de offerteaanvraag

Wel of niet uitbesteden

Een spoedontruiming is kan een organisatorische nachtmerrie zijn. Zeker als alles op korte termijn geregeld moet worden en u heeft geen of weinig hulp dan kan onbegonnen werk zijn.

Daarnaast heeft u ook materieel nodig, zoals een vervoersmiddel om alle spullen uit de woning te vervoeren. U moet dan uiteraard ook weten waar u heen moet met de spullen, omdat u weinig tijd heeft zal u waarschijnlijk eindigen bij een afvalverwerker. De kosten zijn dan vaak er hoog.

U kunt ervoor kiezen om een afvalcontainer te laten plaatsen. Soms moet u hiervoor een vergunning aanvragen. De afvalcontainer moet meestal een gemend afval container zijn. Verschillende containers plaatsen is namelijk duurder. De kosten van de container ligt ergens tussen de 800 en 1200 euro. Uiteraard is dit afhankelijk van de hoeveelheid spullen. Daarnaast moeten er vaak nog extra werkzaamheden uitgevoerd worden, zoals herstelwerkzaamheden. Dit is meestal het geval bij huurwoningen die sowieso netjes opgeleverd moeten worden. Deze werkzaamheden kunt u ook uitbesteden.

Uitbesteden van de spoedontruiming is mogelijk een optie voor u. Niet alleen hoeft u zelf niets te doen, waardoor u o.a. andere zaken omtrent de woningverlating kunt uitvoeren, maar de woning wordt ook op tijd en volgens de oplevereisen opgeleverd. Mogelijk bespaart u ook nog eens kosten.

Wij voeren ook spoedontruimingen uit. Bent u mogelijk geïnteresseerd in onze dienstverlening en wilt u precies weten wat wij voor u kunnen betekenen neem dan direct contact op.

Als u de offerteaanvraag start zullen wij snel met u in contact treden. U bent nergens aan gebonden en het gehele offreer traject is kosteloos.

Kosten spoedontruiming

Een van de belangrijkste vragen bij het uitbesteden van een spoedontruiming die op korte termijn moet plaatsvinden is afhankelijk van een aantal factoren.

In de regel zijn de kosten hetzelfde als een reguliere woningontruiming. Hierbij wordt altijd gekeken naar de omvang van de ontruiming en de toegankelijkheid van de woning. Dit bepaalt ook hoelang er gedaan moet worden over een ontruiming. Als het om een omvangrijke ontruiming gaat en de woning moet binnen een dag leeg zijn dan kan dit van invloed zijn op de kosten.

Als een spoedontruiming gemakkelijk ingepland kan worden dan zullen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Moeten er extra middelen ingezet worden om de ontruiming snel te kunnen uitvoeren dan kan het zijn dat deze extra kosten in de kostenraming terugkomt.

Hierover wordt uiteraard vooraf wel duidelijk gecommuniceerd.

Hieronder vind u een kostenoverzicht dat in de regel toepasbaar is. Hier zijn geen extra kosten bij inbegrepen die mogelijk bij een ontruiming met spoed kunnen voorkomen.

Soort ontruimingGemiddelde kosten
Zorgkamer / kleine seniorenwoning200 – 600
Seniorenwoning / 50+ woning275 – 800
Eengezinswoning550 – 1650
Grote woning850 – 1900
Garage, berging of schuur175 – 550
Zolder, kelder of opslagruimte175 – 450
Bedrijfsontruimingn.t.b.
De genoemde prijzen zijn richtprijzen inclusief btw