Vloerverwijdering

Een van de meest voorkomende herstelwerkzaamheden die verricht dienen te worden bij het opleveren van een huurwoning bij beëindiging van de huur is vloerverwijdering.

Deze klus is vaak ook een van de zwaardere en lastigere klussen. Het ligt uiteraard aan het type vloerafwerking en hoe deze is vastgemaakt aan de vloer.

In een koopwoning kunt u de vloer meestal laten liggen. Tenzij de vloer zo slecht is dat het de verkoop belemmerd of de prijs verminderd. Meestal gaat het dan om een vloer die erg slecht is.

Een woningontruiming waarbij de vloerbekleding verwijderd moet worden? Of enkel en alleen de vloerbekleding die wegmoet? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Of een vloer verwijderd moet worden in een koopwoning is ook sterk afhankelijk van de woningmarkt. Als de woningmarkt erg goed is hoeft u in principe niets te doen. Bij een markt die slecht is moeten soms alle zeilen bijgezet worden. In dit soort gevallen moet de woning ook vaak netjes gemaakt en gestyled worden.

Daaronder valt ook het verwijderen van een gedateerde en of slechte vloerbekleding.

Er zijn veel verschillende type vloerafwerkingen. Voor verwijdering van de verschillende soorten vloerbekleding zijn verschillende methodes van toepassing. Daarom hebben we deze complete gids gecreëerd.

Als u een vloer moet verwijderen uit een bedrijfspand dan heeft u vaak te maken met een groot oppervlak. Soms zijn deze vloeren ook geheel vast gemaakt aan de ondergrond.

De methodes die hieronder besproken worden kunnen ook voor grote klussen gebruikt worden. U dient er wel rekening mee te houden dat deze klus aanzienlijk meer tijd en moeite kost.

Zeker als een bedrijfspand verlaat en u daarnaast ook bezig bent met de bedrijfsontruiming kan de klus koud op het dak vallen. Het belangrijkste is om goed inzicht te krijgen in de omvang van de klus.

Via de onderstaande inhoudsopgave kun je gemakkelijker navigeren naar het type vloerbedekking dat je moet verwijderen.

Inhoudsopgave
  1. Tapijtvloerbedekking verwijderen
  2. Vloerbedekking verwijderen die geheel vastgelijmd is op bouwvloer
  3. Met een tapijtstripper vloerbedekking verwijderen
  4. Lijmresten verwijderen
  5. Vloerbedekking die gespannen is met spijkerlatjes verwijderen
  6. Vinyl vloer verwijderen
  7. Vinyl asbest vloer verwijderen
  8. Parketvloer (zwevend) verwijderen
  9. Gelijmde parketvloer verwijderen
  10. Laminaatvloer verwijderen
  11. Kurkvloer verwijderen
  12. Vloerbedekking van trap verwijderen
  13. Tegelvloer verwijderen
  14. Bouwvloer egaliseren
Tapijt vloer bedekking verwijderen met tapijtklauw

Tapijtvloerbedekking verwijderen

Een van de meest voorkomende vloerbekleding is tapijtvloer. Vaak ligt dit type vloer in slaapkamers, maar ook in de rest van een woning, zoals de woonkamer.

Deze vloer kan verwijderd worden door stroken te snijden met een afbreekmes en deze vervolgens op te rollen. Dit kan alleen bij tapijtvloeren die niet geheel is vastgelijmd zijn. Soms zit de vloerbedekking wel aan de randen vastgelijmd op de bouwvloer. In dat geval hoef je ze enkel los te trekken en dan de stroken op te rollen.

Let op dat u met het afbreekmes de gehele vloerbedekking over de gehele lengtes goed doorsnijdt. Zo zorgt u ervoor dat de strook geheel los is van de rest en u deze gemakkelijk kunt oprollen.

Gebruik eventueel plakband of touw om de rol vast te binden. Zo kunt u de rollen gemakkelijker verplaatsen en heeft u minder opbergruimte nodig in een auto om de tapijtrolletjes te vervoeren.

 

Offerte ontvangen voor enkel vloerverwijdering?

of in combinatie met een woningontruiming?

Vloerbedekking verwijderen die geheel vastgelijmd is op bouwvloer

Vroeger werd door stoffeerders de vloerbedekking vaak geheel verlijmd op de bouwvloer. Deze lijm was vaak ook nog een heel erg sterk. Hoe vast de vloerbedekking is verschilt.

Om te controleren hoe vast de vloer vastgelijmd zit kunt u in de hoek van de kamer het tapijt losmaken. Als dit lastig gaat kunt u een combinatietang gebruiken. Met andere tangen lukt het meestal ook. U pakt met de tang de polen van het tapijt vast in de hoek en u trekt de vloerbedekking los. Nu kunt met uw handen aan de vloerbedekking trekken en zien of deze geheel verlijmd is.

Doe dit op meerdere plekken. U kunt ook in het midden van het tapijt de tang gebruiken om te zien of deze verlijmd is of niet. Als deze niet verlijmd is dan kunt het tapijt enigszins omhoog trekken.

Als deze geheel verlijmd is dan test u hoe vast deze verlijmd is. Dit bepaalt wat voor gereedschap u nodig heeft.

Eerst snijdt u over de gehele lengte van de vloerbedekking een strook van ongeveer 40 cm breed. Bij de plint of het het deel waar het tapijt tegen de muur ligt trekt u het tapijt los. Dit kan met de hand of een combinatie tang.

Als het tapijt niet zo vast zit kunt u deze wellicht met een tang en/of met de hand de tapijtstrook lostrekken. Trek het tapijt naar u toe en trek deze in delen los van de bouwvloer of ondervloer.

Let op: zorg ervoor dat er geen obstakels in de weg staan, waarover u zou kunnen vallen.

Als het tapijt sterk vastgelijmd zit dan moet u opletten dat het tapijt niet op een bepaalde plek afscheurt of inscheurt, waardoor u zou kunnen vallen. Ook moet u opletten dat u niet tegen een muur of zelfs een raam met ruit valt.

Hoe harder u moet trekken aan het tapijt des te meer kans u heeft dat het tapijt scheurt of los geraakt op een bepaalt punt, waardoor u zich kunt verstappen.

Zit het tapijt erg vast dan kunt u gebruik maken van een tapijtklauw. Deze klauw klemt zich vast over een deel van de rand van het tapijt. Door te trekken klemt de tapijttrekklauw zich erg vast. Dit werkt beter dan een combinatietang, want deze kan eerder losschieten, doordat er een stuk tapijt afscheurt. Hierdoor kunt u dan ook vallen.

Als de vloerbedekking dermate vast gelijmd is dat u deze niet handmatig of met een tapijttrekklauw kunt verwijderen moet u gebruik maken van een vloerstripper.

tapijt trekklauw

Met een tapijtstripper vloerbedekking verwijderen

Zit de vloer dermate vastgelijmd aan de bouwvloer of ondervloer dan kun je deze verwijderen met een tapijtstripper.

Met een vloerstripper stript u de tapijtvloer machinaal van de bouwvloer. Een tapijtstripper heeft aan de voorzijde een mes. Dit mes wordt onder de vloerbedekking geplaatst en door het trillen van de machine snijdt deze als het ware door de lijm tussen de vloerbedekking en de ondervloer heen.

U begint in het midden van de kamer door een inkeping te maken in de vloerbedekking die aan beide kanten van het mes maximaal 2cm breder is.

Vanuit de inkeping maakt u een strook. Nu plaatst u het mes in de inkeping en werkt naar de muur toe.

U maakt nu een nieuwe strook de andere kant op en werkt met de tapijtstripper naar de muur.

U herhaalt dit proces totdat alle gelijmde vloerbedekking is verwijderd.

U kunt een tapijtstripper huren bij bepaalde verhuurbedrijven. Wij adviseren dat u een zwaar model kiest. Uit ervaring weten we dat een lichte tapijtstripper niet nodig is als de vloerbedekking met een tapijtklauw verwijderd kan worden.

Met andere woorden: kunt u de vastgelijmde vloer niet verwijderen met een tapijttrekklauw dan heeft een zware tapijtstripper nodig.

Let op: Het mes van een tapijtstripper is erg scherp. U kunt dit mes aan twee zijdes gebruiken.

U moet de messen erbij kopen. Deze messen worden bot. Zeker de machine verkeert gebruikt wordt is kunnen de messen sneller bot worden. Het is raadzaam om eerst om uitleg te vragen hoe een tapijtstripper bedient moet worden. Zo voorkomt u extra kosten.

Lijmresten verwijderen

Vaak blijven er lijmresten zitten op de bouwvloer. Overtollige lijmresten moeten verwijderd worden om de vloer egaal te maken.

Het doel van het verwijderen van lijmresten en andere overblijfselen op de ondervloer is om deze egaal te maken, zodat hierop weer nieuwe vloerbekleding gelegd kan worden.

Als je een tapijtstripper gebruikt dan word een groot deel van deze lijm al verwijderd.

Als het tapijt handmatig wordt verwijderd dan blijven er soms meer overtollige lijmresten zitten.

Overtollige lijmresten kunnen normaal gesproken gemakkelijk verwijderd worden met een stevig steekmes. Dit steekmes moet ook een scherpe rand hebben, zoals een mes. Meestal zijn ze wel wat botter. Ons advies is om het sowieso eerst te proberen met een steekmes, voordat u rigoureuzere maatregelen treft.

Let op! Gebruik geen plamuurmes. Ze hebben als voordeel dat het blad goed buigt, maar meestal is het niet scherp genoeg om lijmresten te verwijderen.

Lukt het niet goed met een steekmes dan kunt u de onderstaande methodieken overwegen

  • Met een nieuwe mes op een tapijtstripper, nadat de vloerbedekking is verwijderd de lijmresten verwijderen. Dit is een goede methode om te proberen als u toch al een tapijtstripper heeft gehuurd.
  • Vloerlijmverwijderaar aanbrengen, goed in laten trekken en vervolgens de lijmresten met een steekmes verwijderen. Daarna maakt u de vloer goed schoon met water. Gebruik mond- en oogbescherming.
  • Vloerschuurmachine is in principe bedoeld om houten vloeren licht op te schuren. Deze kunt u echter ook inzetten om lijmresten te verwijderen. Het is wel zo dat het schuurblad meestal snel verzadigd. Hoe snel is afhankelijk van de aard van de lijm. Als deze zacht is of wordt tijdens het schuren kan het zijn dat het schuurblad snel zijn werking verliest.
  • Betonschuurmachine gebruiken om overtollige lijmresten te verwijderen. Deze methode kunt u inzetten als er veel overtollige lijmresten zijn die zich erg lastig laten verwijderen. Als u met deze machine werkt dient u er voor te zorgen dat u goed weet hoe deze werkt. Deze machine is eigenlijk niet hiervoor bedoelt.

Als de vloerbedekking zich slecht laat verwijderen dan kunt u ook gebruikt maken van vloerlijmverwijderaar alvorens u deze lostrekt en oprolt. Gebruik een prikroller om gaatjes te maken in de vloerbedekking, zodat de vloerlijmverwijderaar goed doordringt.

Let op! Gebruik van water of zelfs cola wordt vaak ook aangeraden om vloerbedekking te verwijderen. Wij raden dit echter af. U moet de vloerbedekking erg nat maken met water of cola, zodat u enige kans maakt dat de vloerbedekking gemakkelijker loslaat. Tevens moet het erg lang intrekken, waardoor de betonnen ondervloer ook erg vochtig of zelfs nat wordt. Deze moet nadien lang drogen. Verder is de vloerbedekking daarna doordrenkt en veel zaarder en werkt het in vele gevallen niet. Overigens is cola ook niet erg goedkoop! Deze kunt u wat ons betreft beter opdrinken.

 

Offerte voor woningontruiming met vloerverwijdering?

vraag uw gratis een offerte aan | u bent nergens aan gebonden

Vloerbedekking die gespannen is met spijkerlatjes verwijderen

Vloerbedekking kan ook gespannen worden met spijkerlatjes. Deze latjes hebben worden op de bouwvloer tegen de muren geplaatst. Ze worden vast genageld met betonspijkers aan de ondergrond.

Aan de bovenzijde van de latjes zitten scherpe spijkertjes. De vloerbekleding wordt door de ruimte gelegd en komt met de randen op de spijkerlatjes te liggen.

Hierdoor is de vloerbedekking als het ware gespannen en kan deze niet meer schuiven.

Tussen de latten wordt over de gehele bouwvloer een ondervloer gelegd. De ondervloer is net zo hoog als de latjes. Dit zorgt ervoor dat de vloerbedekking strak en egaal komt te liggen.

Het voordeel van dit systeem is dat het minder lastig is om de vloerbedekking te verwijderen. Zeker in huurwoningen is dit een belangrijke optie om te overwegen. Immers moet de huurwoning ooit opgezegd worden en dan moet de vloerbedekking eruit.

In tegenstelling tot een geheel verlijmde vloerbedekking (ligt er wel aan hoe vast deze zit) is het verwijderen van vloerbedekking die met spijkerlatjes is gelegd een stuk goedkoper en gemakkelijker.

Het verwijderen van een tapijtenvloer met spijkerlatjes gaat als volgt:

  • Met een kwalitatief goed afbreekmes worden er stroken van 50-100 cm gesneden. Des te zwaarder de vloerbedekking is des te smaller en korter u de stroken zou moeten snijden. Anders kunnen de rollen te zwaar worden om ze gemakkelijk te kunnen verplaatsen.
  • De stroken tapijtvloer worden opgerold en met plakband of touw ombonden, zodat ze niet meer kunnen afrollen en ze gemakkelijker verplaatst kunnen worden.
  • Als alle vloerbedekking eruit is gehaald wordt de ondervloer weggehaald. De ondervloer kan uit verschillende materialen gemaakt zijn. Vaak worden er zachtboard platen gebruikt. Deze stapelt u. In sommige appartementen wordt er rubberkurk of een ander soort rubberen ondervloer gebruikt. Deze wordt gebruikt omdat deze geluid isolerend werkt. Meestal zijn dit rollen van 100 cm breed en kunt u deze stroken gewoonweg oprollen.
  • Als de vloerbedekking en de ondervloer is verwijderd kunt u beginnen met het verwijderen van de spijkerlatjes langs de kanten van de muren. Door een brede schroevendraaier met platte kop te gebruiken kunt u de spijkerlatjes verwijderen. Dit doet u door de schroevendraaier onder het spijkerlatje bij een nageltje dat in de bouwvloer zit te plaatsen en de schroevendraaier een slag naar links of rechts te draaien. Hierdoor springt het nageltje los uit de beton. Vaak springen meer nageltjes los uit het beton. Soms breekt het latje en blijft een nageltje zitten.
  • Als alle spijkerlatjes zijn verwijderd zoekt u naar nageltje die nog in het beton zitten en verwijderd deze met een klauwhamer of breekijzer. U kunt ook u ook een schroevendraaier met een klauw gebruiken. Deze noemen ze vaak ook een spijkertrekker. Spijkertrekkers kunnen er ook anders uitzien. Ze werken overigens allemaal. De klauw plaatst u over de nagels en trekt deze uit de bouwvloer.
tapijtvloerbedekking opgerold

Vinyl vloer verwijderen

Vinyl vloeren worden ook wel zeil genoemd. Dit type vloer is gemaakt van een kunststof, een synthetisch product. Meestal is dit kunststof polyvinylchloride ook wel PVC genoemd.

Het product bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag is meestal hard en slijtvast. De onderste laag is meestal zacht, zodat het ook enigszins meeveert als je eroverheen loopt.

Als de vinyl vloer geheel verlijmd is op de bouwvloer dan kan deze mogelijk lastig te verwijderen zijn. Hoe vaster deze zit des te lastiger deze handmatig verwijderd kan worden.

Soms moet deze machinaal worden verwijderd met een vloerstripper. Dit is meestal het geval als de vinyl vloer er niet met de hand en simpele gereedschappen is de verwijderen.

In de meeste gevallen ligt een vinylvloer los en is deze enkel op bepaalde plekken vast gelijmd aan de bouwvloer. Meestal gebruikt men daar een soort dubbelzijdig tape voor.

Bij verwijdering een vinyl vloer of zeil wordt een kwalitatief goed breekmes gebruikt om stroken te snijden. Bij een product dat in zijn aard licht van gewicht is worden in de regel brede stroken gesneden.

Het oprollen van stroken van vinyl gaat meestal een stuk gemakkelijker dan bij vloerbedekking.

Na het oprollen worden de rollen gebonden of vast geplakt met plakband, zodat ze niet meer kunnen afrollen. Zo doende kunnend de rollen gemakkelijk verplaatst worden.

Hoe zit dat met een linoleum vloer?

Linoleum is een vloerbekleding die sterk op vinyl lijkt. Het verschil zit in de gebruikte materialen en kwaliteit. Zo wordt een linoleum vloer gemaakt van recyclebaar materiaal, waaronder lijnolie, houtmeel, pijnhars en jute. Het verwijderingsproces is hetzelfde als bij een vinyl vloer.

Vinyl asbest vloer verwijderen

Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van vinyl vloeren die verstevigd zijn met asbest. Van midden 60 tot midden 80’er jaren van de vorige eeuw zijn dit type vloeren veelvuldig gebruikt.

Dit type vloeren werd vaak bij de bouw al aangebracht. Meestal in vochtige ruimtes, zoals de keuken en/of het toilet. In deze ruimtes werd vaak gekozen voor vinylvloertegels met asbest ook wel asbest tegels genoemd.

In dezelfde periode werd vinyl asbest houdende vloeren verkocht in de vorm van zeil. Asbest zeil werd veel gebruikt in keukens, maar ook op trappen.

Het voordeel van asbesthoudend zeil is de hoge isolatiewaarde qua geluid en temperatuur. U kunt zich voorstellen dat asbesthoudend vinyl veelal gebruikt werd in flats en appartementen.

Het is belangrijk om te weten of een vloer asbest bevat, voordat u überhaupt plannen maakt om deze te (laten) verwijderen.

Asbesthoudende vinyltegels herkennen

Hoe weet je of vinyltegels asbest bevatten? Dit is een belangrijke vraag, want die bepaalt uiteindelijk wat je moet doen.

Allereerst is het verstandig om navraag te doen. Gaat het om een flat of appartementen complex dan kunt u vaak al informatie krijgen van de buren. Als het om een huurwoning gaat dan is het verstandig om de verhuurder vragen te stellen over de vloer.

Asbesthoudende vinylvloertegels hebben een harde toplaag en zijn geven niet of amper mee. Wellicht moet u het vergelijken met PVC zeil. Dat is zacht en je kunt er ook met een scherp voorwerp, zoals een sleutel gemakkelijk indeuken. Bij asbest tegels gaat dat in de regel niet. Deze is hard en daardoor kun je er geen deukjes in maken.

De asbesthoudende vinyl tegels hebben vaak ook een lichte glans. Bij PVC vloeren zijn meestal dof. Daar kun je het enigszins mee vergelijken.

Asbest tegels zijn best wel oud en hebben derhalve een vintage look. Ze hebben bestaan vaak uit een kleur met wit gevlamde decoratie.

Vaak zijn asbest tegels op een bepaald punt beschadigd. Soms mist er een stuk. In sommige gevallen kunt u dan zien of er zwarte kit is gebruikt. Asbest tegels werden namelijk meestal met zwarte kit vast gekit aan de bouwvloer.

Het is verstandig om geen van de vloertegels te verwijderen, maar als u dit toch doet of heeft gedaan en constateert zwarte kit dan is het verstandig om de vloertegels verder met rust te laten.

 

Wilt u ook een passende offerte voor een woningontruiming?

start de gratis de offerteaanvraag

Vinylvloerbedekking met asbest herkennen

Vinylvloerbedekking met asbest, met andere woorden asbesthoudend zeil heeft een PVC toplaag en onderlaag de asbest bevat.

De onderlaag lijkt sterk op karton en is viltachtig met een lichtgrijze tot lichtbeige kleur. Overigens kan de onderlaag ook een licht groene kleur hebben.

Dit type vinylvloer is ook erg stug en meestal hard. Het is wel enigszins lastiger te herkennen dan asbest tegels.

De locatie is en blijft belangrijk. Als een vloer in de keuken, toilet of op een trap aan voorheen genoemde kenmerken voldoet dan is de kans groot dat het om vinylvloerdekking met asbest gaat.

Gaat het om een vloer in een flat of appartement? Vraag dan na bij de buren. Mogelijk hebben zij voor dezelfde vraag gestaan en kunnen ze u antwoord geven.

Huurt u de woning en wilt u de van asbesthoudend verdachte vloer verwijderen vraag dan bij de eigenaar na of de vloer asbest bevat.

Welke vloerbekleding bevat geen asbest?

Als de vloerbekleding die u wilt verwijderen de volgende kenmerken heeft dan bevat deze geen asbest.

  • Gemakkelijk buigzaam zeil met een onderkant gemaakt van plastic of schuim
  • Relatief gemakkelijk buigzaam zeilvloer met een dikke harige onderkant. Meestal met een bruine kleur.
  • Stugge vinyl-achtige vloerbekleding met een harde & ruw onderzijde, waarin een grove stof gemaakt van jute is verwerkt. Ook wel juteweefsel genaamd.
  • Ondertapijt welke gemaakt is van vilt
  • Dun vinyl-achtig zeil welke hard & breekbaar is. De onderzijde is meestal dof en is zwart of roodkleurig.

Is er nog steeds twijfel?

Als u nog twijfelt dan kunt u verdere stappen ondernemen om te achterhalen of de vloerbedekking asbest bevat.

Betrekt u een huurwoning? Vraag dan de verhuurder of een vloerbedekking asbest bevat.

Vertrekt u uit een huurwoning en wordt u gevraagd om vloerbedekking te verwijderen? Vraag dan altijd eerst een vooropname aan en bespreek de kwestie met de verhuurmakelaar.

Als blijkt dat de vloer asbest bevat dan moet de verhuurder deze te allen tijde verwijderen. Behalve wanneer aantoonbaar is dat de asbestvloer door de huurder er zelf in is gelegd.

Heeft u een woning kocht dan kan het lastiger zijn. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met de makelaar die de woning aan u heeft verkocht. Mogelijk kan hij u helpen bij het bepalen of de vloerbekleding asbest bevat. Indien dat het geval is kunt u de kosten mogelijk verhalen op de verkoper. De verkoper heeft immers meldingsplicht en zou moeten weten of een woning asbest bevat.

U kunt een bouwkundig inspecteur in handen nemen om te laten onderzoeken of er asbest in uw woning aanwezig is.

Als laatste redmiddel kunt u een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Hiermee zijn kosten gemoeid. Die kunnen relatief hoog zijn. Als u een woning koopt en u vermoedt dat er asbest in de woning aanwezig is vraag dan bij de verkoper of makelaar voor een asbestinventarisatie.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat u als verkoper op deze pagina terecht bent gekomen. Mogelijk heeft u een vloer aangetroffen waarvan u twijfelt of deze asbest bevat. In dat geval kunt u zelf een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Het is echter verstandig om dit eerst te overleggen met uw makelaar. Deze kan u in de regel goed adviseren in dergelijke zaken.

Asbest vloerbedekking zelf verwijderen

Neem geen onnodig risico. Zorg er in elk geval voor dat u zeker weet met wat voor type vloer u te maken heeft. Ook de lijm die gebruikt is kan asbest bevatten. In dat geval kan het gevaarlijk zijn voor uw gezondheid en is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen.

Het is geoorloofd om hechtgebonden asbest zelf te verwijderen. Als de asbesthoudende vinylvloerbedekking of vinyltegels niet beschadigd zijn dan is de asbest hechtgebonden.

Hechtgebonden betekent dat de asbestvezels stevig in het materiaal vastzit. Losgebonden betekent het tegenovergestelde. De asbestvezels zitten niet erg stevig in het materiaal verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan brandwerend board. Dit is een zacht materiaal, een plaat, waarin asbestvezels zijn verwerkt.

In principe mag u vinylvloerbedekking of vinyltegels die asbesthoudend zijn zelf verwijderen tot 35 m2. Is het oppervlak groter dan moet u een gecertificeerd bedrijf inschakelen.

Toch zijn er risico’s waar u rekening mee moet houden.

Bij het leggen van asbesthoudende vloerbekleding werd vaak gebruikt gemaakt van asbestlijm. Asbestlijm is losgebonden en derhalve gevaarlijk bij het verwijderen daarvan of bij het verwijderen van het materiaal wat daarmee is verlijmd.

In de meeste gevallen is asbestlijm zwartkleurig.

Andere voorwaarden zijn:

  • U mag alleen als particulier hechtgebonden asbest verwijderen. Dit mag ook enkel in gebouwen die een woonfunctie hebben. Bijgebouwen, zoals een tuinhuisje mag ook asbest verwijderd worden als particulier.
  • U mag de asbest niet breken of zagen.
  • Als de vloer ernstig beschadigd is dan is de asbest niet meer hechtgebonden en moet u deze laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf.
  • In een bijgebouw dat gebruikt wordt voor zakelijke doelen, zoals een werkplaats aan huis mag u niet als particulier asbest verwijderen.

Veiligheid staat voorop. Het is dan ook verstandig om grondig onderzoek te doen alvorens u handelt.

Als u er zeker van bent dat de asbesthoudende vloerbedekking of -tegels hechtgebonden zijn en u weet tevens zeker dat er geen asbestlijm is gebruikt dan kunt u deze zelf voorzichtig verwijderen.

Het is wel aan te raden om dit te allen tijde te doen met een FPP3 mondmasker. Verder is het van belang dat eventuele emissies van vezels zich beperken tot de ruimte zelf.

Draag eventueel oude kleding die u achteraf in een plastic zak doet en weggooit. In de kleding kan namelijk asbestvezels zitten. Gooi ook het mondmasker weg.

Verpak de vloerbedekking of tegels goed in plasticzakken of folie en vervoer deze bij voorkeur met een open aanhangwagen naar het dichtstbijzijnde milieustation.

Let op! In alle andere gevallen moet u de asbesthoudende vloerbedekking laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf.

 

Een op maat gemaakte offerte voor een woningontruiming?

start de gratis de offerteaanvraag

Parketvloer (zwevend) verwijderen

In huurwoningen worden regelmatig zwevende parketvloeren gelegd. Ook al is dit type vloer relatief duur en luxe moet deze van de verhuurder meestal weggehaald worden.

Vaak wordt dit type vloer wel overgenomen door een nieuwe huurder.

Als deze verwijderd moet worden dan kan dit meestal zo dat de parketvloerplanken intact blijven.

Tip: Als de nieuwe huurder de vloer niet overneemt dan kunt u de vloer mogelijk toch verkopen. Maak mooie en duidelijke foto’s en meet de vloer exact op. Dit is met name belangrijk als u zelf de parketvloer verwijderd en ergens opslaat en later verkoopt.

Om een zwevende parketvloer te verwijderen wordt er in een hoek van de kamer begonnen. Er moet namelijk eerst een plank verwijderd worden, waarna de rest in principe er gemakkelijk uitgenomen kan worden.

Let op! In een huurwoning moeten plinten aan de muren zitten. Bij het weghalen van een parketvloer kunnen deze beschadigen of losraken. Zorgvuldig en voorzichtig weghalen van de vloerplanken voorkomt dat u de plinten terug moet zetten of vervangen.

Als de parketvloeren planken aan elkaar gelijmd zitten dan is het vaak niet mogelijk om deze netjes eruit te halen. In dat geval kunt u de parketvloer als verloren zien. Vaak moet u de parketvloer soms ook enigszins breken om deze te kunnen verwijderen.

Gelijmde parketvloer verwijderen

Hiermee worden parketvloeren bedoeld die vast gelijmd zijn aan de bouwvloer. Soms is de parketvloer op een spaanplaten of multiplex (underlayment) ondervloer gelijmd. De ondervloer is ook meestal genageld en/of gelijmd op de bouwvloer.

In sommige gevallen wordt er ook mdf of ander materiaal gebruikt als ondervloer.

Als een parketvloer direct op de bouwvloer is gelijmd dan is het in sommige gevallen gemakkelijk om deze te verwijderen. Soms kan dit met relatief simpele gereedschappen, zoals een platte schroevendraaier of een breekijzer. Dit lukt alleen als de lijm relatief gemakkelijk loslaat.

Als dit het geval is dan kan de vloer er gemakkelijk uitgehaald worden. Mogelijk blijven er lijmresten zitten die er voor zorgen dat er oneffenheden in de vloer zitten en deze niet egaal is. In dat geval moeten de oneffenheden weggehaald worden. Dit kan soms ook met een steekmes. In andere gevallen moet de lijm machinaal verwijderd worden. Een van de opties is om betonfreesmachine te gebruiken.

Een professionele betonfreesmachine kan gehuurd. Deze kunnen staand bediend worden.

Er zijn uiteraard meerdere opties om lijmresten en oneffenheden te verwijderen. Zo kan er ook gebruik gemaakt worden van een betonslijper die met de hand bediend kan worden en lijkt min of meer op een haakse slijper.

Als de parketvloer erg goed verlijmd zit op de bouwvloer dan moet er in sommige gevallen naar zwaarder materieel gegrepen worden, zoals een zware vloerstripper. Deze kunt u huren bij verschillende partijen. Zoek op vloerstripper houten vloeren.

Indien er een ondervloer is gebruikt, zoals een multiplex of MDF plaat dan kunt u deze meestal verwijderen met een breekijzer. Meestal zitten deze platen verlijmd op de betonnen vloer. Soms zijn ze ook nog eens vastgenageld met betonnagels.

Bij spaanplaten ondervloeren die gelijmd en genageld zijn is dit een ander verhaal.

vloerstripper voor verwijderen van gelijmde vloerafwerking

Gelijmde en genagelde spaanplaten ondervloer verwijderen

Als er spaanplaten zijn gebruikt als ondervloer dan zijn deze mogelijk niet alleen verlijmd aan de bouwvloer. Soms wordt deze ondervloer spaanplaten ook genageld. Hiervoor worden betonnagels gebruikt.

Het nadeel van spaanplaat is dat het gemakkelijk breekt. Anders dan bij underlayment kunt u deze meestal niet losbreken van de bouwvloer met een breekijzer. Bij breken als dit al enigszins lukt zal de spaanplaat vaak afbreken. Zeker als deze niet alleen gelijmd, maar ook vastgenageld zit op de betonnen ondervloer.

Als de er naast lijm ook betonnagels zijn gebruikt dan is soms zelfs een zware vloerstripper voor houten vloeren niet voldoende.

Het zit namelijk zo: Het mes van de zware vloerstripper voor houten vloer breekt stukken af van de spaanplaat. Echter zodra deze tegen een nagel aankomt en de machine heeft niet de kracht om de nagel te breken dan kunt u de vloer niet goed of helemaal niet strippen. Daarnaast wordt het mes erg snel bot en slaat de machine terug als er een nagel wordt geraakt.

In dit geval moet u naar een nog zwaarder materieel inzetten. U moet dan gebruik maken van een ride-on vloerstripper. Dit is een vloerstripper waarop u kunt zitten en rijden. Een dergelijke vloerstripper weegt honderden kilo’s en heeft een krachtige elektrische motor.

In het geval u een ride-on vloerstripper nodig heeft is het raadzaam om advies in te winnen bij een verhuurder van deze machines. Het is belangrijk dat u weet hoe u een dergelijke machine gebruikt. Tevens is het verstandig om te overleggen welke beitels of messen u het beste kunt gebruiken voor uw situatie.

Een andere optie is uit besteden. Als u twijfelt of u de klus wel zelf aankan. Of u twijfelt over de slagingskans dan kun het het beste eens contact opnemen met een professioneel bedrijf. Laat u voorlichten en vraag een offerte aan. Mogelijk is dat om verschillende redenen een betere optie voor u.

Laminaatvloer verwijderen

De meeste laminaatvloeren zijn zwevend gelegd, omdat dit type vloer bijna niet werkt (zet niet erg uit of krimpt amper).

Met andere woorden de laminaatvloer zit niet vast aan de ondergrond, zoals de bouwvloer.

Bij laminaatparket wordt vaak een ondervloer, zoals viltplaten of een rubber ondervloer gebruikt. Dit wordt om verschillende redenen gedaan. Een ondervloer zorgt voor stabilisatie van het laminaat. Daarnaast werkt het warmte & geluid isolerend.

Bij het verwijderen van een laminaatvloer moet een begin gemaakt worden. Allereerst verwijderd u alle (overzetplinten). Daarna begint u een de zijkant in de lengte van de laminaatplanken om een laminaatplank te verwijderen. Daarna verwijderd u de rest.

Als u de vloer opnieuw wilt gebruiken dan dient u voorzichtig te werk te gaan. Klik-laminaat is goed te verwijderen en opnieuw te gebruiken. Wip een plank voorzichtig omhoog, zodat deze loslaat van de plank waaraan de vastzit.

Als de laminaatplanken aan elkaar gelijmd zitten dan kunt u de vloer als verloren zien. U moet de laminaatplanken van elkaar losbreken.

Bij een zwevende laminaatvloer is er meestal een ondervloer in de vorm van viltplaten of en rubber ondervloer. Deze ligt nagenoeg altijd los en kunt u er gemakkelijk uitnemen.

Als de laminaatvloer vastgelijmd zit aan de bouwvloer dan kunt u deze in de meeste gevallen enkel losbreken met een breekijzer. In dit geval gaat de vloer ook verloren. Er is meestal geen ondervloer aanwezig.

U kunt gebruik maken van een zware vloerstripper om de verlijmde laminaatvloer te verwijderen. Deze machine kunt u huren bij bepaalde verhuurbedrijven.

Als er oneffenheden door het lijm in de betonnen ondervloer zit dan kunt u deze verwijderen door gebruik te maken van een steekmes. Werkt dit niet dan moet u mogelijk een betonfreesmachine gebruiken.

 

Wilt u een gratis en vrijblijvende offerte van uw lokale ontruimer?

start de gratis de offerteaanvraag

Kurkvloer verwijderen

Kurkvloer wordt bijna altijd gelijmd en kun je enkel via bepaalde methodes verwijderen. Hoe je een kurkvloer kan verwijderen zie je hieronder.

Als u kurkvloer laminaat moet verwijderen zie dan laminaatvloer verwijderen.

Afhankelijk van de soort lijm die gebruikt is kun je de kurkvloer met een steekmes en/of een steekschop verwijderen.

Met het steekmes kunt u de kurk door de kurk gewoonweg af te steken van de bouwvloer.

Een snellere methode is om een steekschop, ook wel spade genoemd te gebruiken om de kurkvloer van de bouwvloer af te steken.

Kies voor een spade met een zo recht mogelijke onderrand. Dit is het deel waar de schop normaal het eerste de grond in gaat. Verder is het verstandig dat de spade een zo min mogelijke holling heeft. Met andere woorden het blad moet zo plat mogelijk zijn. Als laatste is het verstandig om te kiezen voor een schop met een steel dat al hilt een T-greep heeft.

Door de T-vormige greep kunt u langer en harder steken met de spade zonder dat u uw handpalm te zwaar belast. Een knopsteel kan op den duur pijn doen in de handpalm. Dit belemmert u eventueel in uw werkzaamheden.

Het gebruik van kwalitatief goede werkhandschoenen met versterkte handpalm kan ook helpen bij het afsteken van de kurkvloer. Door de versterkte handpalm kunt u de klappen bij het afteken beter opvangen zonder dat uw hand na verloop van tijd pijn gaat doen.

Als u een groot oppervlak moet afteken en/of de kurkvloer laat zich niet goed verwijderen met een steekmes of steekschop dan kunt u kiezen voor een zware vloerstripper.

Een vloerstripper heeft een mes waarmee u de kurkvloer van de ondervloer kunt afsteken. Dit is een scherp mes en daarom is een vloerstripper meestal uiterst geschikt om gelijmde kurk te verwijderen.

Met een vloerstripper gaat het verwijderen van de kurkvloer ook vele malen sneller. Bij grote oppervlakten is het dan ook verstandig om te overwegen om een zware vloerstripper te huren.

kurkvloer onder een tapijt vloerbedekking

Vloerbedekking van trap verwijderen

Een van de lastigere en zwaardere klussen is het verwijderen van vloerbedekking van een trap. Het is niet alleen een zware klus, maar ook nog eens tijdrovend.

Het verwijderen van tapijtvloerbekleding en eventuele overtollige lijmresten kost tussen de 2-6 uur.

Het verwijderen van de vloerbedekking heb je nodig:

  • Combinatietang en/of punttang
  • Schroevendraaier met platte kop
  • Verfkrabber
  • Heteluchtpistool / Föhn / Verfbrander
  • Ammoniak
  • Doek
  • FFP2 of FFP3 masker

De combinatietang of punttang wordt gebruikt om de tapijtvloerbedekking van de treden, stootbord en trapboom te verwijderen. Je neemt de tang en trekt aan de polen van de tapijtvloer. Hierdoor trek je de tapijtvloer los van een bepaald onderdeel van de trap. Begin in een hoek of aan een uiteinde van de tapijtvloer te trekken.

Het verwijderen van de tapijtvloerdelen kost ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Nadat alle vloerbedekking delen van de trap verwijderd moeten de oneffenheden worden verwijderd. In de meeste gevallen worden de oneffenheden veroorzaakt door lijmresten.

Als er veel lijmresten zijn aangebracht en deze is tevens nog zacht en kleverig dan moet deze sowieso voor het grootste deel worden verwijderd.

We gaan er hier ervan uit dat de trap kaal moet worden opgeleverd aan een verhuurder, omdat dit een van de mogelijke eisen is. Ook kan het zijn dat je de vloerbekleding wil verwijderen, omdat deze zo vies en/of beschadigd is dat dit nodig is voor de verkoop van de woning.

Tip: Als je hier terecht bent gekomen, omdat je je trap wil renoveren dan kun je de lijm vaak laten zitten als je nieuwe vloerbekleding op de trap wordt plaatst.

De lijm verwijder je door deze zolang te verwarmen met een heteluchtpistool, totdat je deze gemakkelijk ervan af kunt krabben met een verfkrabber. Zit wordt overal gedaan waar lijm op de trap zit.

Let op! Gebruik altijd een FFP2 of FFP3 mondmasker om je te beschermen tegen schadelijke dampen die vrijkomen bij het verwarmen van de lijm.

De trap voldoet nu aan de eisen van oplevering van een huurwoning.

Wilt u de trap verder renoveren, zodat u deze eventueel kunt verven dan moet u de volgende hieronder beschreven stappen ondernemen.

Nadat de lijm verwijderd is maak je de trapdelen schoon met ammoniak. Hiermee verwijder je alle vetten en lossen eventuele achtergebleven lijmresten op.

Laat de ammoniak even zijn werk doen. Na een tijdje gebruik je de verfkrabber om de achtergebleven lijmresten en vetten te verwijderen.

Maak de trap opnieuw schoon met ammoniak.

Als de trap opgedroogd is van de ammoniak begint het schuren. Schuur alle delen van de trap met een vlakschuurmachine met P-150 schuurpapier. Schuur zolang totdat de trapdelen glad aanvoelen.

Verwijder met een stofzuiger al het stof. Vooral in de hoekjes moet er goed gezogen worden.

Gebruik nu nog een keer ammoniak om al het stof en vuil te verwijderen van alle trapdelen.

Als er putjes, deukjes of beschadigingen in de trapdelen zitten dan kun je die opvullen met plamuur.

De trap is nu gereed om te verven. Als de trap gebruikt moet worden kun je om de andere traptrede verven.

Let goed op dat niemand de trap gebruikt als de verf nog nat is. Of als je om de andere trede verft let dan op dat iedereen die de trap moet gebruiken hierop let.

Als je om de andere trede verft plak dan een sticker op elke trede zodra ze droog zijn. Zo kun je zien welke traptreden droog zijn als je de andere overige traptredes gaat verven.

 

Wilt u weten wat het verwijderen van uw vloer kost?

start de gratis de offerteaanvraag

Tegelvloer verwijderen

Meestal hoef je bij een huurwoning geen tegelvloer te verwijderen. De meeste huurders plaatsen namelijk geen tegelvloer in hun woning.

Soms zijn er toch huurders die wel een tegelvloer in bijvoorbeeld de keuken of de hal leggen. Natuurlijk zijn er ook huurders die tegels in hun woonkamer leggen of zelfs op slaapkamers.

Als de woning verlaten wordt dan moet er naast een woningontruiming dan ook de tegelvloer verwijderd worden.

Let op! Voordat je een tegelvloer verwijderd vraag altijd een vooropname aan bij de verhuurder en bespreek of een tegelvloer mag blijven liggen. In sommige gevallen mag dit. Zo mogen tegelvloeren in de keuken of de hal vaak blijven liggen.

Hoe verwijder je een gelijmde tegelvloer?

Voordat je begint moet er voorbereidingen getroffen worden. Je hebt namelijk een aantal gereedschappen en spullen nodig om een gelijmde tegelvloer te verwijderen.

Om te beginnen moet je eerst uitzoeken of de tegels met tegellijm zijn vastgelijmd of dat de tegels in cement zijn gelegd. Als de in cement zijn gelegd dan wordt het een ander verhaal en heb je zwaarder gereedschap nodig.

Om te beginnen gaan we het eerst hebben over veiligheid. Bij het verwijderen van een tegelvloer komt namelijk stof vrij. Mogelijk vliegen er ook harde stukjes tegels of lijm of cement in de rondte. Voor deze zaken is het verstandig je goed te beschermen.

Over bescherming gaan we het in het volgende hoofdstuk hebben.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)

Bij een klus, zoals het verwijderen van een tegelvloer moet je beschermen tegen stof en rondvliegende stukjes tegel, cement en harde tegellijm.

  • Veiligheidsbril om je ogen te beschermen
  • FFP2 ofFFP3 stofmasker om je te beschermen tegen het stof
  • Eventueel kniebeschermers
  • Werkhandschoenen

Nu dat je beschermt bent kun je doorgaan met het verzamelen van het juiste gereedschap.

Gereedschap voor vloertegels gelegd in tegellijm te verwijderen

Als de vloertegels in tegellijm zijn gelegd dan heb je de onderstaande gereedschappen nodig.

  • Breekbeitel van liefst 300 mm lang
  • Een vuisthamer niet zwaarder dan 1000 gram

Mochten de tegels in cement zijn gelegd dan moet je meestal naar grover gereedschap grijpen.

Gereedschap voor vloertegels gelegd in cement te verwijderen

Soms worden tegels in cement gelegd. Hierdoor kunnen ze erg vast zitten en is een normale breekbeitel met een vuisthamer niet voldoende. Voor deze klus heb je meestal een breekhamer nodig.

  • Breekhamer of boorhamer
  • Brede breekbeitel die in de breekhamer of boorhamer past
  • Verlengsnoer

Overige materialen die je mogelijk nodig hebt bij het verwijderen van tegels

Er zijn ook nog een aantal andere zaken die je nodig hebt als je een tegelvloer gaat verwijderen. Door het breken ontstaat er puin en deze moet je regelmatig uit de weg ruimen. De volgende materialen zijn daarvoor geschikt.

  • Speciekuip of kruiwagen om breekpuin in te doen
  • Container of aanhangwagen (buiten) voor afvoeren breekpuin
  • Plastic zeil en plakband om zaken af te dekken en te beschermen tegen het stof (bij gebruik breekhamer of boorhamer)

Werkt je vanuit een etage en met een puincontainer dan kun je eventueel ook een stortkoker gebruiken.

Op naar het verwijderen van de tegelvloer.

Verwijderen van een tegelvloer die is gelijmd

In dit hoofdstuk wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je een tegelvloer verwijderd die met tegellijm is vastgelegd op een betonnen ondervloer.

Eerst worden de persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsbril opgezet en aangedaan.

Ga zo te werk dat je de onderzoek zo min mogelijk beschadigd. Hoeveel kracht je moet zetten bij het breken wordt gaandeweg bij het werken duidelijk.

  • Stap 1 – Met de breekbeitel en de hamer wordt de eerste tegel los getikt. Bij voorkeur in een hoek. Zo haal je de spanning uit de tegelvloer. Zit er ergens een tegel los dan kun je daar eventueel beginnen. Werk dan vanuit de losse tegel naar de dichtstbijzijnde hoek.
  • Stap 2 – Sla een tegel altijd los door op de voegen te slaan. Nu kun je de tegel loswrikken. Verwijder de tegels stuk voor stuk.
  • Stap 3 – Probeer regelmatig het puin in de speciekuip of kruiwagen te doen, zodat je overzicht houdt en het puin je niet in de weg zit.
  • Stap 4 – Zodra de speciekuip of kruiwagen vol is rij je die weg naar de container of aanhangwagen. Let op! Als je enkel het B rijbewijs (auto rijbewijs) hebt mag een aanhangwagen 750 kilogram wegen. Dit is het lege gewicht van de aanhangwagen + de lading. Je kunt een fikse boete krijgen als de aanhanger overbeladen is.
  • Stap 5 – Verwijder overtollig lijm dat nog op de ondervloer zit met de breekbeitel. Je kunt hier ook een bredere beitel voor gebruiken.

Als het om een grote ruimte gaat dan kun je ook gebruik maken van een elektrische sloophamer. Hierdoor kun je een stuk sneller te werk gaan. Een sloophamer kun je huren bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt.

 

Hulp nodig bij vloerverwijdering?

start de gratis de offerteaanvraag

Verwijderen van een tegels die in specie (cement) zijn gelegd

Als de tegels van de tegelvloer in specie (cement) zijn gelegd dan gaan ze er in de regel niet zo gemakkelijk uit. Je kunt proberen om de tegels met een brede platte schroevendraaier of een breekbeitel te verwijderen. Als dat niet lukt dan moet je een breekhamer of breekboor gebruiken met een relatief brede beitel.

Als je geen breekhamer in bezit hebt dan kun je die ook eventueel huren bij een bouwmarkt of een gespecialiseerd verhuurbedrijf.

Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsbril, werkhandschoenen en eventueel ook kniebeschermers.

  • Stap 1 – Steek de verlengsnoer in een stopcontact in ruimte of in de buurt van de ruimte. Sluit de breekhamer aan op de verlengsnoer.
  • Stap 2 – Begin voorzichtig in een hoek een tegel te breken. Hierdoor gaat eventuele spanning op de vloer weg. Zet de beitel op de voegen om de tegels los te breken. Plaats daarna de beitel onder of tegen een zijkant van de tegel om deze los te breken.
  • Stap 3 – Breek alle tegels weg met de breekhamer
  • Stap 4 – Als alles tegels zijn verwijderd wordt al het overtollige cement weggekapt dat ervoor zorgt dat de vloer oneffen is.
  • Stap 5 – Vaak is de vloer niet glad en egaal u kunt dan de vloer uitvlakken. Met een betonfreesmachine, ook wel een betonslijper genoemd kunnen de oneffenheden uit de vloer worden verwijderd.

In sommige gevallen is de betonnen ondervloer beschadigd en moet deze opnieuw geëgaliseerd worden. Reparatie van de betonnen vloer kan met verschillende producten gedaan worden. Meestal met cementgebonden producten, zoals snelcement.

Bouwvloer egaliseren

Als de vloerafwerking wordt verwijderd wordt de bouwvloer zichtbaar. In de meeste gevallen is de bouwvloer gemaakt van beton en soms ook met een egalisatielaag. De bouwvloer, ook wel ondervloer genoemd is vaak dermate beschadigd dat deze geëgaliseerd moet worden.

Een bouwvloer waarvan tegels zijn verwijderd zijn vaak ook dermate beschadigd of ongelijk en oneffen dat deze gerepareerd moet worden.

Als het enkel om lijmresten of cementresten gaat van de vloertegels dan kunnen deze meestal verwijderd worden met een betonfreesmachine. Een betonfreesmachine kan gehuurd worden bij een gespecialiseerd verhuurbedrijf.

Let op! Het is verstandig om een professioneel betonfreesmachine te huren.

Als de betonnen ondervloer beschadigd is, waardoor deze gaten en/of scheuren heeft dan moet deze vaak geëgaliseerd worden. Dit kan met cementgebonden producten, zoals snelcement of stucmortel.

Ga als volgt te werk:

  • Maak de gehele betonnen bouwvloer stof en vuilvrij door deze te vegen en daarna te stofzuigen
  • Haal loszittend beton weg met een steekmes of verfkrabber
  • Maak de snelcement of stucmortel gereed en vul de gaten hiermee. Probeer dit netjes te doen, zodat de gevulde gaten en scheuren gelijk zijn met de rest van de betonnen vloer
  • Laat de cement of mortel drogen, totdat deze geheel uitgedroogd is
  • Is er eerder een betonfreesmachine gehuurd en is deze nog voorhanden. Slijp dan indien nodig de gaten, zodat deze egaal met de rest van de vloer zijn.
beschadigde betonnen

Bouwvloer egaliseren met egalisatiemortel (egaline)

Wij geven aan wat er gedaan moet worden als een woning moet worden opgeleverd aan de verhuurder.

In principe hoeft er meestal geen egalisatielaag aangebracht te worden, maar het kan wel voorkomen als opleveringseis van een verhuurder.

Als er een nieuwe tegelvloer gelegd moet worden dan is het vaak wel normaal dat er een egalisatielaag aangebracht wordt met egalisatiemortel. Door een betonnen ondervloer te egaliseren van egalisatiecement wordt de vloer strak en waterpas. Daarna kun je een tegelvloer, maar ook andere vloeren gemakkelijker en mooier leggen.

Let op! Het egaliseren van een vloer met egaline of egalisatiemortel lijkt gemakkelijker dan het is. Derhalve adviseren wij bij grote ruimtes te overwegen dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf.

Hoe werkt het egaliseren van een vloer met egalisatiemortel (egaline)

Allereerst begint de voorbereiding door persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals werkhandschoenen en een veiligheidsbril.

Wat heb je aan gereedschap nodig voor het egaliseren van een vloer met egalinemortel?

  • 2 cementkuipen
  • Boormachine met korfmenger
  • Egaliseerrakel of vloertrekker
  • Egaliseercement
  • Hechtprimer
  • Muurverfroller met steel
  • Prikroller voor egaliseren

De uitvoering in stappen

Alvorens u begint is het verstandig om eerst goed na te denken of u dit zelf gaat doen of uitbesteedt. Het egaliseren van een vloer is namelijk niet gemakkelijk en het hoort ook direct goed te gaan.

  • Stap 1 – Maak de ondervloer goed schoon. Deze moet stof- en vuilvrij zijn. Dit doet u door te vegen en te stofzuigen. Losse deeltjes beton verzameld u met een verfkrabber.
  • Stap 2 – Breng hechtprimer aan op de ondervloer met een roller met eventueel een steel. Hierdoor zuigt het beton minder water op wat ten goede komt bij het aanbrengen van de egalisatiemortel. Deze is namelijk erg nat en droogt hierdoor minder snel uit. Ook voorkomt u zo luchtbellen en vloeit de egalisatie beter uit. Als laatste hecht de vloeibare cement op deze manier beter.
  • Stap 3 – In de cementkuip maakt u de egalisatiemortel aan. Doe dit volgens de instructies van de fabrikant van het product. Er mogen op een gegevens moment geen klonters aanwezig zijn in de mortel. Om een idee te geven over hoe de mortel eruit moet zien na het mengen: de mortel moet vloeibaar zijn en niet pasta-achtig.
  • Stap 4 – Een tweede persoon is tevens al bezig om een tweede cementkuip met vloeibare cement aan te maken.
  • Stap 5 – De egalinemortel wordt nu over de vloer gegoten. Begin in een hoek en werk naar de andere hoek. Maak als het ware banen met het egalisatiecement. Werk door en neem geen grote onderbrekingen. Mogelijk wordt de egalinemortel in de tussentijd hard een krijg je aanhecht lijnen. Dit moet voorkomen worden. Let op! Werk altijd naar een doorgang van een ruimte toe!
  • Stap 6 – Verdeel de egalinemortel met een egaliseerrakel over de ondervloer, zodat deze netjes overal dekt en in elkaar vloeit. Voor het gemak kan er een steel aan de egaliseerrakel gemaakt worden, zodat er staand gewerkt kan worden en er een langere reikwijdte is.
  • Stap 7 – Rol met de prikroller over de vers gegoten egalisatiemortel om luchtbelletjes te verwijderen. Als de ruimte groot is wordt dit tussentijds gedaan door de tweede persoon. Aan de prikroller kan eventueel een steel gemaakt worden, zodat de reikwijdte groter is.

Als je zelf handig bent dan is het aanbrengen van een egalisatiemortel goed te doen. Bedenk wel dat deze gietvloer belangrijk is om goed aan te brengen. Er wordt namelijk veel over de vloer gelopen en dan moet deze van goede kwaliteit zijn.

Soms is het dan ook verstandig om een bedrijf in te huren om deze ietwat lastige klus voor je uit te voeren.