Herstelwerkzaamheden na een woningontruiming

Het bezemschoon opleveren van een woning beperkt zich niet enkel tot het leegmaken van een woning. In de meeste gevallen moeten er ook herstelwerkzaamheden verricht worden.

Dit geldt zeker voor een huurwoning. Een huurwoning dient namelijk bij het einde van de huur in een staat opgeleverd te worden, zoals deze voor de aanvang van de huur was.

Een huurwoning laten ontruimen waarbij ook herstelwerkzaamheden verricht dienen te worden?

vraag dan nu een vrijblijvende en gratis offerte aan

In de meeste gevallen is de woning in goede staat aan de huurder overhandigd en zal de huurder bij het einde van de huur de woning ook in dezelfde goede staat moeten opleveren.

Met andere woorden na de woningontruiming moeten er ook andere zaken gedaan worden, voordat de woning goedgekeurd wordt bij oplevering.

In het besluit kleine herstellingen wordt bepaald welk onderhoud de huurder sowieso moet verrichten. Als voorbeeld nemen we “kleine werkzaamheden”. Deze moeten verricht worden door de huurder. Zo moeten bijvoorbeeld bijvoorbeeld trapleuningen vastzitten en moeten elektrische schakelaars intact, werkend en schoon zijn.

Ook moet er bepaald schilderwerk worden verricht. Dit betreft enkel binnenshuis schilderwerk, zoals bijvoorbeeld muren en plafonds witten.

Slijtage door normaal gebruik hoef u in de regel niet te herstellen. Wel moet schade herstelt worden aan de woning.

U kunt zich wellicht voorstellen dat het af en toe erg lastig is om te bepalen wat er nu wel en niet moet gebeuren bij de oplevering van een huurwoning bij de beëindiging van de huur.

Valt iets onder normale slijtage of moet de huurder het toch verhelpen, omdat iets bepaald is binnen het “besluit kleine herstellingen”?

Hoe ga je dan om met de opnamestaat? Als er in de opnamestaat staat dat de muren in slechte staat zijn bij aanvang van de huur mag de verhuurder bij de beëindiging van de huur dan eisen dat de muren worden gerepareerd? Gelukkig is het in dit geval gemakkelijker. U hoeft de muren dan niet te repareren.

 

Wilt u ook een passende offerte voor een woningontruiming?

start de gratis de offerteaanvraag

Wetswijziging omtrent herstelwerk huurwoningen

Tot 1 augustus 2003 moest elke woning bij beëindiging van de huur netjes opgeleverd worden aan de verhuurder. De wetgever ging er tot dat moment vanuit dat een huurwoning te allen tijde ook netjes aan de huurder was werd overhandigd.

Dit gaf de verhuurder in theorie de mogelijkheid om een woning welke in slechte staat is te verhuren en geheel in orde op te laten leveren door de huurder bij beëindiging van de huur.

Huurcontracten die voor 1 augustus 2003 zijn overeengekomen vallen nog steeds onder de oude wetgeving.

Al bij al is het soms lastig om te bepalen wat u wel en niet moet doen als u een huurwoning verlaat.

Het beste kunt u in goed overleg met de verhuurder bepalen wat er precies moet gebeuren. Als er geen onredelijke zaken van u gevraagd worden dan is het verstandig om in te gaan op de opleveringseisen. Dit voorkomt onenigheid en u bespaart hiermee tijd.

Om een duidelijk beeld te krijgen wat de verhuurder eist kunt vragen voor een vooropname. Deze dient enkele weken voor de beëindiging van de huur te worden uitgevoerd, zodat u tijd genoeg heeft om de woning volgens de eisen op te leveren.

We moesten een huurwoning opleveren waar veel herstelwerk aan gedaan moest worden. Dit hebben we door Woningontruiming Brabant laten doen. We zijn erg tevreden over het geleverde werk van dit ontruimingsbedrijf

H. Jessen

Herstelwerk bij een spoedontruiming

Heeft u te maken met een spoedontruiming en moeten er ook nog allerhande herstellingen in en aan de woning verricht worden? Dan is het zaak om snel te handelen.

Een woningontruiming kan al veel tijd kosten. Als er dan ook nog herstelwerkzaamheden verricht moeten worden dan wordt het meestal nog spannender.

Als u een dergelijke ontruiming wilt uitbesteden dan moet u ervoor zorgen dan u snel schakelt. Het beste kunt u snel contact opnemen met ontruimers. De meeste ontruimers bieden spoedontruimingen aan, maar als ze de komende tijd volgeboekt zijn dan kan het zijn dat er toch “nee” verkocht moet worden.

Aangezien de meeste ontruimingsbedrijven gratis bezichtigen en ook de offerte gratis en vrijblijvend is het verstandig direct contact op te nemen met deze partijen.

Herstelwerk bij verkoop van woningen

Bij een koopwoning heeft u veel meer vrijheid. In principe kunt u een woning in elke staat verkopen, zoals u wilt.

U kunt zelfs een woning geheel gemeubileerd verkopen. In regel gebeurt dit echter niet.

Als u met een makelaar werkt zal deze meestal aangeven in welke staat een woning het beste verkocht kan worden. Dit is in de regel ongemeubileerd. Voor de overdracht naar de nieuwe eigenaar plaatsvindt vindt er dan een woningontruiming plaats.

Soms stelt de makelaar ook herstelwerkzaamheden voor. Zeker als deze gemakkelijk en relatief goedkoop zijn om te verhelpen en de verkoop bevordert en/of de prijs van de woning verhoogt.

Er zijn ook gevallen waarbij een makelaar voorstelt om bepaalde aanpassingen te verwijderen dan wel te slopen, zoals bepaalde bouwwerken. U moet dan denken aan bijvoorbeeld een schuurtje of een dierenren.

Als laatste zijn er altijd zaken in een woning waarvan het niet altijd duidelijk is of het bij de woning hoort of niet. Denk bijvoorbeeld aan rolluiken of zonwering.

Meestal wordt er dan ook een overname lijst van roerende zaken gemaakt. Hierin wordt duidelijk beschreven wat er blijft. Wat overgenomen wordt door de nieuwe eigenaar. Deze lijst bepaalt dan mede hoe de woning moet worden overgedragen.

 

Offerte ontvangen voor een woningontruiming + herstelwerk?

start de gratis de offerteaanvraag