Kelder opruimen
Een van de ruimtes die het vaakst gebruikt wordt voor opslaan van spullen is de kelder. Vaak is de situatie uit de hand gelopen en moet er grondig worden opgeruimd. De toegang is lastig, de ruimte nauw, het staat vol met spullen en is de verlichting slecht. Kortom een kelder opruimen is niet altijd prettig en gemakkelijk. Voor sommige mensen is het zelfs een nachtmerrie.
Opruimen is tijdrovend en inspannend. Niet alleen fysieke inspanning, maar ook emotionele inspanning. Het is immers vaak lastig om je eigen spullen op te ruimen. Er gaan veel gedachten door je hoofd tijdens een woningontruiming en afstand doen van spullen kan lastig zijn.
Knaagt het ook zo bij je dat je kelder helemaal afgeladen vol staat met nutteloze spullen? Heb je hulp nodig om deze kelder een goed aan te pakken en helemaal leeg te maken? Start dan de offerteaanvraag.
Hier komt het veel gebruikte woord emotionele waarde dan ook vandaan. Spullen kunnen dus een emotionele waarde hebben. Iedereen ervaart dit anders. Voor de een is het zwaarder dan de ander.
Door de emoties is het moeilijk om beslissingen te nemen. Rationeel weet je vaak wel wat je moet doen, maar de emoties overheersen.
Daarnaast zie je vaak een heleboel spullen niet. De kelder is vaak zo volgepakt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook weet je meestal niet meer wat er precies aan spullen staat achter de spullen die zichtbaar zijn. Hierdoor krijg je in principe nog meer opruimstress.
Er zijn ook situaties waarbij de kelder snel leeggeruimd moet worden. Die noemen we ook wel een spoedontruiming. Dit moet wel eens gebeuren als er een flat of appartementencomplex gerenoveerd worden. Het beste kun je tijdig beginnen met het leegmaken, voordat je halsoverkop van alles moet regelen.
Wil je een opgeruimde kelder krijgen lees dan verder ons artikel en vind al onze praktische tips en informatie om een opgeruimde kelder te krijgen.
De meest praktische vragen die mensen hebben als ze een opgeruimde kelder willen krijgen
Opruimen is emotie. Eigenlijk dat niet alleen, maar het is wel een belangrijke factor die meespeelt. Deze emotioneel geladen vragen die door je hoofd gaan hebben we proberen concreet te maken, zodat je een houvast krijgt bij het opruimen van je kelder.
Lees ze hieronder:
- Waar en vooral wanneer moet ik beginnen met het opruimen van mijn kelder?
- Wanneer heb ik tijd om deze stressvolle en inspannende klus te klaren?
- Wat ga ik doen met de spullen? Houden, verkopen, doneren, afgeven of weggooien?
- Waarheen met de spullen uit mijn kelder?
- Hoe breng ik de spullen weg?
- Hoe berg ik de spullen die ik wil houden netjes op?
- Kan ik het opruimen & eventueel schoonmaken van mijn kelder ook uitbesteden?
En zo zijn er mogelijk nog meer vragen die in je opkomen. Dit zijn echter de meest voorkomende en worden hier concreet gesteld, waardoor je er beter over kunt nadenken. Althans dat hopen we.
Om de vragen uit het lijstje enigszins te beantwoorden lees je hieronder.
Geen zin of mogelijkheid om je kelder zelf leeg te ruimen?
start dan de gratis de offerteaanvraag
Waar en wanneer moet ik beginnen met opruimen van mijn kelder?
Het klinkt voor de hand liggend, maar doe telkens een beetje opruimen. Dit kan dagelijks en/of enkele keren per week zijn. Voor de voet wegwerken is de beste oplossing. Begin met items een voor een vast te nemen en te beoordelen.
Door op deze manier te werken leer je ook meteen om opgeruimd te zijn. Opgeruimd zijn is in principe regelmatig opruimen, wegdoen en organiseren van je spullen.
Zo houdt je de ruimte schoon en opgeruimd. Denk ook in opslagsystemen om je kelder opgeruimd en je spullen te geordend te houden. Daarover later meer.
De meeste mensen houden andere ruimtes in huis wel opgeruimd. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer en slaapkamers. Opruimen kun je dus wel. Het is alleen zo dat de kelder, schuur, garage en zolder vaak gebruikt worden om de spullen uit delen van het huis waar je opruimt te plaatsen. Je verplaatst dus eigenlijk het opruimprobleem.
De opruimstrategie is in principe niet goed, omdat je eigenlijk met het probleem blijft zitten.
Uiteraard is het logisch dat als je iets verplaatst je het ook daadwerkelijk ergens moet neerzetten. Dit mag soms wel tijdelijk, maar dan moet er toch op een gegeven moment actie worden ondernomen om te bepalen wat je met het item gaat doen. Houden, verkopen, doneren of weggooien? Dat zijn de vragen die je moet stellen. Daarover later meer.
Als je de kelderruimte wil ontruimen dan is het verstandig om dit in een korte periode te doen, zodat je ook resultaat ziet. Dat betekent niet dat je per se alles achter elkaar moet opruimen of dat je vrij gaat nemen.
Resultaat boeken is wel belangrijk en dat boek je door in korte tijd spullen weg te krijgen. Dat maakt je gemotiveerd.
Neem een plastic vuilniszak mee de kelder in en stop er zaken in die je weg wil gooien. Meestal zie je wel meerdere zaken die het niet meer waard zijn om te houden. Alles wat je dubbel hebt en weinig of geen waarde meer heeft kun je eigenlijk al weggooien.
Denk bijvoorbeeld aan lege (opberg) bakjes van de chinees of oude tijdschriften (die je toch niet meer leest). Mogelijk staat er ook glaswerk dat je nooit meer gebruikt. Ook oude stoffige en vaak vieze tassen mogen ook gewoon weg, toch? En die paar verroeste schaatsen in de hoek zijn het ook niet meer waard om iets mee te doen
Als je twijfelt tussen weggooien of houden dan moet je je afvragen wat de waarde is van het item? Kun je het nog verkopen, zo ja berg het dan op in een doos of zak. Is het minder waardevol, maar ken je iemand die het item wel wil hebben, geef het dan af.
Doneren is ook een optie. Bij de lokale kringloop kun je een heleboel spullen afgeven die zijn graag van je aannemen.
Uiteraard heb je wel een overslagruimte nodig. Deze moet je ergens creëren, zodat je de spullen die je uit de kelder haalt tijdelijk kunt plaatsen. Spullen die je weggooit of weggeeft hoeven hier niet lang te staan. Het is dan ook je doel om deze spullen die in je overslagplaats staan zo snel als mogelijk weg te krijgen.
Als je spullen hebt die je wil houden dan moet je ze wellicht langer elders opslaan. Spullen die je wil verkopen moeten er ook langer staan. Zeker als je de spullen niet gemakkelijk via internet kunt verkopen, maar wel bijvoorbeeld op een rommelmarkt of garage sale. Dit laatste is overigens een tip om van de spullen af te komen.
Spullen die je wil verkopen en/of wil weggeven kun je mogelijk ook doneren.
Zo kun je in de kelder stellingkasten plaatsen met bijvoorbeeld transparante opbergboxen. Label deze met een verzamelnaam, zoals “pannen” of “keukengerei”. Doe zoveel als mogelijk in boxen.
Alleen spullen die er niet inpassen mogen apart staan. Er zijn ook spullen, zoals wijn dat je uiteraard in een wijnrek plaatst. Ook zaken, zoals voedselvoorraad wordt in de regel ook niet in boxen gedaan. Maak hier een aparte plek voor.
Twee andere belangrijke regels hierbij zijn:
- Werk in de hoogte. Plaats dus zoveel mogelijk in de boxen op de rekken.
- Plaats niet op de grond. Alleen als het echt niet anders kan.
Je moet gemakkelijk bij alle spullen kunnen, vooral in de stellingen. Dit is waarom je deze regels beter in acht kunt nemen.
Wilt u ook een passende offerte voor een kelderopruiming?
start de gratis de offerteaanvraag
Wanneer heb ik tijd om deze stressvolle en inspannende klus te klaren?
“Je moet tijd maken” zegt men wel eens, maar eigenlijk is het meer zoiets van je oppakken en gewoonweg doen. De opruimklus is vaak minder inspannend dan dat je eigenlijk voor ogen hebt. Met een simpel plan ben je al snel op de goede weg.
Als je gefaseerd opruimt dan hoeft het geen inspannende klus te zijn. Stressvol is het mogelijk wel. Tenminste in het begin. Als je eenmaal in de opruimflow zit dan gaat het op een gegeven moment gemakkelijker.
Belangrijk is dat je de juiste keuze maakt voor de spullen. Ze moeten namelijk weg uit de kelder en dan moeten ze ook ergens naartoe, zodat je er vanaf bent en dus plaats krijgt. Dat is immers het doel van het opruimen van je kelder. In het volgende hoofdstuk meer daarover.
Als je eenmaal in de opruimflow zit raak je zelfs gemotiveerd en daardoor gaat de stress weg en voelt het niet meer als emotioneel inspannend.
Als een item weg is dan ben je het al snel vergeten. Deze zin hoor je vaker van mensen die opgeruimd zijn. En dat klopt.
Natuurlijk komt het bij iedereen voor dat als je iets weg hebt gegooid dat er kort daarna een moment komt dat je het item had kunnen gebruiken. De meeste spullen die je onspuld hebt heb je niet meer nodig en vergeet je snel.
Aldoende leert men is een spreekwoord dat hier ook het geval. Je leert echt omgaan met het opruimen van je kelder. Je leert ook dat het niet zo erg is om afstand te doen van spullen die je toch niet meer gebruikt.
Natuurlijk zal er ook een moment komen dat je een keer spijt hebt dat je iets weg hebt gedaan. Dat maakt je echter minder ongelukkig dan een onopgeruimde kelder die je niet meer kunt gebruiken.
Wat ga ik doen met de spullen? Houden, verkopen, doneren, afgeven of weggooien
Dit is mogelijk de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. De kelderruimte moet opgeruimd worden. Dan kun je alles opnieuw ordenen, maar er moeten ook spullen weg. Dus wat ga je doen met de spullen?
Houden?
Spullen die je wil houden krijgen een nieuwe plek in de woning. Mogelijk ga je ook een opslagsysteem creëren in de kelder. Ook moeten ze mogelijk tijdelijk ergens anders ondergebracht worden, voordat ze weer in de kelder teruggeplaatst mogen worden.
Maar wat ga je houden? Alleen die vraag kun jij beantwoorden. Je moet wel kritisch zijn. Heb je het item in de toekomst nog nodig? Dat kan een reden zijn om het te houden.
Is het item duur in aanschaf en is het een kritisch reserve voorwerp, zoals een stofzuiger die het nog doet. Dit is een voorbeeld van een product dat je wil houden.
Gebruik je het item regelmatig? Als dat het geval is dan is het reden om het te houden.
Zo zijn er meer redenen om een voorwerp te houden. Zo heb je ook producten die je op voorraad wil houden, zoals stofzuigerzakken.
Verkopen?
Soms kom je voorwerpen tegen die “mogelijk” nog enige waarde hebben. Deze voorwerpen kun je dan verkopen.
Gelukkig hebben we op vandaag de dag een smartphone die we kunnen gebruiken. Denk je dat het voorwerp mogelijk via internet verkocht kan worden Google er dan even op. Dan zie je direct op een product op marktplaats wordt aangeboden en voor welke prijs.
Als dat het geval is zet het product dan zo snel als mogelijk te koop.
Er zijn ook veel spullen die nog bruikbaar zijn, maar lastig te verkopen zijn op online marktplaatsen. Dit zou je gemakshalve rommelmarkt spullen kunnen noemen.
Veel mensen ruimen op en gaan met een deel van de spullen naar een rommelmarkt in de de regio. Lijkt je dit iets bespreek het dan met je omgeving. Wellicht zijn er mensen die dit vaker doen. Misschien kun je samen naar de rommelmarkt gaan. Zo kun je van je oude spulletjes geld maken.
Lijkt je dit niks dan kun je spullen ook afgeven of doneren.
Afgeven of doneren?
Als je spullen niet wil of kan verkopen, maar ze zijn nog wel bruikbaar dan kun je ze wellicht ook afgeven aan iemand binnen je kringen. Daarnaast kun je de spullen ook doneren.
Afgeven is lastiger dan doneren. Je moet namelijk met mensen contact opnemen om te vragen of ze een of enkele voorwerpen willen hebben. Soms weet je wel wie er mogelijk geïnteresseerd is. Neem contact op met die persoon en maak gelijk een afspraak om het voorwerp op te laten halen.
Als je niemand kent die je spullen willen hebben en je wil ze niet weggooien, omdat je het zonde vindt. Dan kun je de spullen ook gratis aanbieden op een online marktplaats. Je hebt vaak ook lokale facebook pagina’s waar alleen spullen gratis op aangeboden mogen worden.
Spullen die nog goed zijn kun je ook doneren. Zo kun zijn er meestal verenigingen in de buurt die bruikbare spullen verzamelen voor hun rommelmarkt. Er zijn ook stichtingen die speelgoed inzamelen voor kinderen.
Als laatste kun je spullen ook naar de kringloopwinkel brengen. Ze komen spullen zelfs vaak afhalen.
Weggooien?
Als de spullen nagenoeg geen waarde hebben. Tevens is er niemand die ze wil hebben. Dan zijn de spullen rijp voor de afvalberg.
Gooi spullen gescheiden weg als dat mogelijk is. Glas kan in de glascontainer. Textiel in de lokale textiel container en papier kun je meestal aan de straat zetten op een bepaald moment.
De rest kun je naar het lokale milieustation brengen. Het is raadzaam om dit ook gescheiden te doen. Bij de meeste milieustraten moet je namelijk spullen scheiden.
Je weet nu wat je met de spullen wilt doen, maar nu is het nog zaak om het organiseren. Een overslagruimte is belangrijk om je spullen even te stallen.
Weten wat uw lokale ontruimer voor een ontruiming vraagt?
start de gratis de offerteaanvraag
Waarheen met de spullen uit mijn kelder?
Mogelijk is er in een eerder hoofdstuk al een beetje aandacht aanbesteedt aan het punt:
Waarheen met alle spullen en troep uit mijn kelder?
Zodra ik ze uit de kelder draag moet ik wel weten wat ik ermee ga doen. Uiteraard bepaal ik direct per voorwerp wat er mee gedaan wordt:
Houden, verkopen, afgeven, doneren of weggooien. Dat zijn de labels die ik aan de voorwerpen heb gegeven.
Bepalen wat je met de spullen wil doen is een ding, maar om het ook daadwerkelijk te doen is een tweede.
Spullen die je wil houden kun je het beste een tijdelijk opslagplaats geven elders in de woning. Zo kunnen die spullen niet voor verwarring zorgen in de kelder.
Spullen die je wil verkopen zouden idealiter ook een eigen plekje moeten krijgen.
Alle andere spullen die denkbeeldig gelabeld zijn als afgeven, doneren of weggooien kun je ook een eigen tijdelijk plek geven. Dit noemen we gemakshalve een overslagplaats. Met ander woorden er mogen tijdelijk spullen staan, maar er zijn op korte termijn plannen, waardoor ze weggaan van de plek.
De spullen die genomineerd zijn om weg te gooien ga je als eerste wegdoen. De spullen die jezelf kwijt kunt in de buurt, zoals glas, textiel en kleine elektronische apparaten ga je als eerste wegdoen. Breng ze naar een inzamelpunt in de buurt. Sommige gemeentes hebben ook een inzamelpunt voor plastic. elektrische apparatuur kan ook afgegeven worden bij de lokale bouwmarkt.
De spullen die je wil doneren breng je naar de desbetreffende door jou gekozen partijen. Dit kan een stichting, vereniging of kringloopwinkel zijn.
Voor spullen die je wil afgeven neem je contact op degenen die jij ze wil geven. Maak direct duidelijke afspraken hierover, zodat ze niet in de weg blijven staan.
Houdt je spullen over die je eigenlijk wilde weggeven, doneer deze dan alsnog of plaats ze eventueel op “een gratis afhaalpagina op Facebook”.
Blijf dit herhalen, totdat je kelder leeg en opgeruimd is.
Hoe breng ik de spullen weg?
Een praktisch probleem is het wegbrengen van spullen. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor mensen die geen eigen vervoer hebben, zoals een auto.
Heb je een auto dan kun je de spullen naar het lokale milieustation brengen. Meestal kun je voor weinig geld de spullen gescheiden aanbieden.
In sommige gemeentes is het mogelijk om afval tegen een relatief laag bedrag op te laten halen. Bekijk de website van je gemeente.
Spullen, zoals papier, glas, textiel en kleine elektronisch apparaten kunnen meestal in de omgeving weggebracht worden. Je ziet deze afvallocaties vaak bij supermarkten of gewoonweg ergens bij je in de buurt. Je kunt zelf bepalen hoe je de spullen erheen brengt. Dit kan met de fiets, lopend of met de auto.
Een passende offerte voor een kelderopruiming?
start de gratis de offerteaanvraag
Hoe berg ik de spullen die ik wil houden netjes op?
In de kelder staan meestal opbergrekken. Hierop kun je spullen plaatsen. In principe is dit een handig opslagsysteem. Vaak worden ze dan ook zo gebruikt. Alleen worden er vaak nog veel meer spullen in de kelder geplaatst, waardoor er te veel staat en er geen overzicht meer is.
Eerst moet er opgeruimd worden, voordat je zaken kunt gaan ordenen.
Om spullen netjes te ordenen kun je het volgende doen:
Om alles netjes te ordenen is het verstandig om stellingkasten te plaatsen, waarop je plasticboxen plaatst die precies tussen de schappen passen en niet te veel uitsteken. De schappen kun jezelf qua hoogte indelen.
Ook is het verstandig om de afstand tussen de stelling dragers te meten. Dan weet je precies hoeveel boxen er naast elkaar passen. Deze afstand tussen de dragers is in principe niet aan te passen.
Neem het liefst bozen met een deksel. Als je te weinig ruimte hebt kun je eventueel boxen gaan stapelen. Zo kun je mogelijk op het bovenste schap twee boxen op elkaar plaatsen.
Door boxen met een deksel te nemen zorg je er ook voor dat de spullen beschermd zijn tegen stof, vocht en vuil.
Als je al stellingkasten hebt dan kun boxen kopen die hierop passen. Deze mogen niet te veel uitsteken aan de voorzijde en zorg er ook voor dat je volledig gebruik maakt van de schap breedte. Dit doe je door de afstand tussen de dragers de meten.
Als je nog stellingkasten moet kopen dan is het verstandig om rekening te houden met het draag vermogen.
Vaak wordt er gekozen om stellingkasten vast te schroeven vaan de muren van de kelderruimte. Zodoende staande stellingkasten steviger.
Op de plasticboxen plak je labels met een verzamelnaam van de spullen die je erin gaat opbergen. Dit mogen ook meerdere verzamelnamen zijn. Zo zou je een label “keukenspullen” op een box kunnen plakken waar je enkel dit soort spullen in opbergt.
Het is handig om plastic transparante boxen te nemen. Zo kun je enigszins zien wat er precies in zit zonder de box te hoven openen.
Werk altijd in de hoogte. Het verstandig om geen spullen op de vloer te plaatsen. Vooral niet voor de schappen, want dan kun je niet meer zo gemakkelijk bij de spullen.
Spullen die je niet in boxen kunt opbergen kun je op het bovenste schap plaatsen.
Kan ik het opruimen & eventueel schoonmaken van mijn kelder ook uitbesteden?
Soms is de kelder zo volgestouwd met spullen dat je graag hulp krijgt. Ook kan het gewoonweg te zwaar zijn om dit zelf te doen. Dit kan op emotioneel vlak, maar ook fysiek mogelijk niet te doen zijn.
Zo zijn er mensen die een fysieke beperking hebben en dit niet zelf kunnen doen.
In dat geval kun je kiezen voor een opruimdienst, zoals wij. Een opruimdienst kan een kelder bezemschoon opleveren.
Als je erg veel moeite hebt met opruimen en je kunt bijna geen afstand doen dan is een opruimcoach mogelijk een oplossing voor jou. In dat geval adviseren wij om met een lokale opruimcoach contact op te nemen om zaken te bespreken.